Romanian designer wins MIT prize for high-tech face mask prototype

ENG: A face mask equipped with a sensor that detects Covid-19 particles in the surroundings, designed by a Romanian engineer, has scooped the top prize at a contest from MIT Media Lab.

Burzo Ciprian’s award-winning design, “social mask”, is a minimalist, transparent mask featuring a biosensor that can connect to a smartphone. Via an app, users would be able to track the number of surrounding air-borne pathogens, collecting data that also maps other users around you and calculates the risk of infection with Covid-19.

The design, which is still a prototype under development, won a competition by MIT’s pandemic response lab that asked engineers and designers to come up with creative responses that reimagine face coverings and personal protective equipment (PPE).

“Connecting the mask with our smartphone is a real option for the future,” says Ciprian. “We should know who is infected in our area, and get informed on our smartphone about what the biosensor has detected based on surrounding particles. These are just a few of the options that will surely feature in the mask of the future.”

RO: O mască de față dotată cu un senzor care detectează particulele Covid-19 din mediul înconjurător, proiectată de un inginer român, a obținut premiul cel mare la un concurs organizat de MIT Media Lab.

Designul premiat al lui Burzo Ciprian, “masca socială”, este o mască minimalistă, transparentă, dotată cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone. Prin intermediul unei aplicații, utilizatorii ar putea urmări numărul de agenți patogeni din jur care se transmit prin aer, colectând date care cartografiază, de asemenea, alți utilizatori din jur și calculează riscul de infectare cu Covid-19.

Proiectul, care este încă un prototip în curs de dezvoltare, a câștigat un concurs organizat de laboratorul de răspuns la pandemii al MIT, care a cerut inginerilor și designerilor să vină cu răspunsuri creative care să reimagineze acoperitoarele de față și echipamentul de protecție personală (PPE).

“Conectarea măștii cu smartphone-ul nostru este o opțiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. “Ar trebui să știm cine este infectat în zona noastră și să fim informați pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile care se vor afla cu siguranță în masca viitorului.”

Source (Romanian designer wins MIT prize for high-tech face mask prototype, The Calvert Journal, 27.11.2020)